skadedyrguiden.no

Flatmøll, også kjent som Agonopterix heracliana, er en liten nattsvermer som er vanlig i Norge. Selv om disse insektene ikke er skadedyr i seg selv, kan de forårsake problemer når de kommer inn i husene våre. Dette skyldes at de ofte vil overvintre innendørs mellom klær og andre tekstiler, noe som kan føre til at klærne våre blir ødelagt.

Agonopterix heracliana er en av de vanligste flatmøllartene i Norge. Disse små insektene har en vingespenn på mellom 19 og 23 mm, og de har en gråbrun eller rostbrun farge på vingene. Hinterflügel-Fransen (fransene på bakvingene) har samme farge som vingene. Selv om disse insektene ikke er farlige for oss, kan de være sjenerende når de kommer inn i husene våre i store mengder.

Biologi og identifikasjon

Artens kjennetegn

Flatmøll (Agonopterix heracliana) er en liten møll med en vingespenn på 15-25 mm. Den har brune vinger med en lysere midtstripe som kan være litt uklar. Larvene er grønne og har en karakteristisk flat kroppsform som gir arten dens norske navn.

Vertplanter og utbredelse

Flatmøll finnes over store deler av Europa, Nord-Afrika, Midtøsten og østlige deler av Palearktis. Larvene lever på en rekke ulike planter, spesielt på skjermplanter (umbelliferae) som gulrot (Daucus), pastinakk (Pastinaca), angelikaslekten (Angelica), og hjortespringfrø (Chaerophyllum).

Systematisk klassifisering

Flatmøll tilhører familien Depressariidae i ordenen Lepidoptera. Den er beskrevet av Carl Linnaeus i den 10. utgaven av Systema Naturae i 1758 under det binomiale navnet Phalaena heracliana. Artens nåværende vitenskapelige navn er Agonopterix heracliana, men den har også blitt beskrevet under en rekke andre navn, inkludert Pyralis applana, Tinea cicutella, Tinea heraclella, Tinea applanella, Depressaria heraclei, Applanella Fischer von Röslerstamm, Depressaria uniformata, Depressaria heracliella og Phalaena vinalis.

Identifikasjon

Identifikasjon av flatmøll kan være vanskelig, spesielt på grunn av likheten med andre arter i samme slekt. En sikker måte å skille flatmøll fra den lignende arten Agonopterix ciliella er å sjekke bakvingene. Agonopterix ciliella har fem brunlige linjer i cilia nær basen av bakvingen, mens Agonopterix heracliana bare har én.

Skadedyr og bekjempelse

Skadevirkninger

Flatmøll (Agonopterix heracliana) er en møllart som er vanlig i Norge og som kan forårsake skade på planter, spesielt på skjermplanter. Larvene til flatmøll spinner sammen bladene på vertsplantene og gnager på bladene, noe som kan føre til deformasjon og redusert vekst. Skadene kan være mest synlige i juli og august.

Forebygging og kontroll

Det finnes flere tiltak som kan forebygge og kontrollere skade fra flatmøll. En god start er å fjerne ugress og døde planterester fra området rundt plantene, da dette kan tiltrekke seg flatmøll og andre skadedyr. Det er også viktig å sørge for god luftsirkulasjon rundt plantene, da dette kan redusere muligheten for at flatmøll og andre skadedyr slår seg til.

For å bekjempe flatmøll kan man bruke biologiske eller kjemiske midler. Biologisk kontroll kan være å introdusere naturlige fiender av flatmøll, som for eksempel en parasittisk veps. Kjemisk kontroll kan være å bruke plantevernmidler som er spesielt utviklet for å bekjempe flatmøll. Det er viktig å følge instruksjonene nøye når man bruker plantevernmidler, og å sørge for at man bruker midler som er trygge for både mennesker og dyr.

Flatmøll er en vanlig skadegjører på skjermplanter, men med riktig forebygging og kontroll kan man begrense skadene og sørge for sunne og friske planter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *