Home skadedyr guide Humlebolmøll (Aphomia sociella) – Skadevolder i birøkt

Humlebolmøll (Aphomia sociella) – Skadevolder i birøkt

by skadedyrguiden.no

Humlebolmøll (Aphomia sociella) er en type møll som er vanlig i Norge og som kan forårsake skade på bolene til humler og veps. Selv om denne arten ikke regnes som en skadedyr i hus, kan det være en plage når det gjelder bolene til veps og humler. Humlebolmøllen legger eggene sine i bolet til vertene, og larvene spiser av både selve bolet og eggene og larvene til vertene.

Larvene til humlebolmøllen spiser av det organiske stoffet som finnes i bolet til vertene, og kan dermed ødelegge bolene til humler og veps. Dette kan føre til at humlene og vepsene må flytte på seg og at de ikke får produsert like mye honning som de ellers ville gjort. Det er derfor viktig å være oppmerksom på tilstedeværelsen av humlebolmøll og å iverksette tiltak for å bekjempe dem når det er nødvendig.

Det finnes ulike metoder for å bekjempe humlebolmøll, inkludert bruk av feller og insektmidler. Det er viktig å velge riktig metode avhengig av situasjonen og å følge instruksjonene nøye for å unngå skade på vertene eller miljøet. Ved å være oppmerksom på tilstedeværelsen av humlebolmøll og iverksette tiltak for å bekjempe dem når det er nødvendig, kan vi bidra til å beskytte humlene og vepsene og sikre at de kan fortsette å produsere honning og pollinere plantene våre.

Biologi og Levevis

Aphomia Sociella Identifikasjon

Humlebolmøll, også kjent som Aphomia sociella, er en sommerfuglart i sommerfuglfamilien Pyralidae. Voksne møll har en gråbrun farge med en liten, svart flekk på forvingene og et vingespenn på 23-38 mm. Hunner har en mørk flekk i midten av hver forvinge. Larvene av humlebolmøll er smørgule og utvikler seg fortrinnsvis i humle- eller vepsebol, men også i gamle bikuber.

Livssyklus og Utvikling

Humlebolmøll legger eggene sine på vokset i bikubene eller humlebolene. Eggene klekkes etter omtrent en uke, og larvene begynner å spise av vokset og yngelen. Larvene spinner seg inn i kokonger og blir til forpuppere, før de til slutt klekkes som voksne møll etter omtrent en måned.

Humlebolmøll kan gjøre skade i bikuber og humlebol, da larvene spiser av vokset og yngelen. Dette kan føre til at yngelen dør, og at bikuben eller humlebolet svekkes. Det er derfor viktig å være oppmerksom på tilstedeværelsen av humlebolmøll og ta tiltak for å bekjempe dem hvis nødvendig.

Skadedyrsbekjempelse og Forebygging

Skader Forårsaket av Humlebolmøll

Humlebolmøll kan forårsake skade på eiendom, spesielt når de slår seg ned på feil sted. De kan også skade humlebol og vepsebol, hvor larvene eter både egg, larver og selve bolet. Dette kan føre til at humlebier og veps ikke klarer å bygge opp bolet sitt, og at yngelen dør.

Humlebolmøll kan også forårsake skade på tekstiler og andre materialer som er laget av organiske stoffer. Derfor er det viktig å være oppmerksom på tilstedeværelsen av disse skadedyrene.

Kontroll og Fjerningstiltak

For å bekjempe humlebolmøll, er det viktig å fjerne alle kokonger og møll man finner. Dette kan gjøres ved å støvsuge områder der man har funnet humlebolmøll, og ved å fjerne humlebol og vepsebol der larvene kan leve og spise.

Det er også viktig å forebygge mot humlebolmøll ved å holde huset rent og ryddig, og ved å tette eventuelle hull og sprekker som kan gi tilgang til underlaget der larvene kan leve.

Hvis man har mistanke om at man har humlebolmøll i huset, kan man kontakte Statens Skadedyrslaboratorium for hjelp til å bekjempe og fjerne skadedyrene.

Det er også viktig å være oppmerksom på husets dyreliv, og å sørge for at man ikke har andre skadedyr i huset som kan tiltrekke seg humlebolmøll. Dette kan gjøres ved å holde matrester og søppel borte fra huset, og ved å sørge for god hygiene.

I tillegg kan man sørge for å ha fuglekasser og fuglereder på en slik måte at de ikke tiltrekker seg humlebolmøll, og man kan også sørge for å ha humlebier og veps i hagen for å holde antallet humlebolmøll nede.

Til slutt er det viktig å være klar over at humlebolmøll er en rødlistet art, og at man derfor bør være ekstra oppmerksom på å ikke skade dem eller deres habitater.

You may also like

Leave a Comment