skadedyrguiden.no

Fleskeklanner (Dermestes lardarius) er en bille som kan forårsake skade på en rekke materialer, inkludert treverk, tekstiler og matvarer. Disse billene er vanlige i store deler av Norge, og er spesielt vanlige i Sør-Norge hvor temperaturene er høyere. Fleskeklanneren er en del av insektfamilien klannere, og er kjent for å være en av de mest skadelige artene innen denne gruppen.

Fleskeklanneren lever av dyriske stoffer, og kan derfor ofte finnes i nærheten av kjøtt og fiskerester som er i ferd med å tørke inn. I tillegg kan de også finnes i tørrmat som skinker og dyrefôr. Disse billene kan forårsake skade på en rekke materialer, og kan gnage seg gjennom treverk og tekstiler på kort tid. De kan også forårsake skade på matvarer, og kan derfor være et stort problem i matvareindustrien.

Det er viktig å være oppmerksom på fleskeklanneren og ta nødvendige tiltak for å unngå skade. Dette kan inkludere å holde matvarer og andre materialer som billene kan leve av, godt beskyttet og lagret på en måte som hindrer tilgang. I tillegg kan det være nødvendig å bruke insektmidler eller andre tiltak for å bekjempe en eksisterende infeksjon.

Fleskeklannerens Biologi og Atferd

Leveområder og Utbredelse

Fleskeklanneren (Dermestes lardarius) er et skadedyr som finnes over store deler av verden. Den lever av dyriske stoffer og tar del i naturens nedbrytning av slikt avfall. Den liker særlig å formere seg i åtsler, kjøtt og fiskerester som er i ferd med å tørke. Av menneskets produkter er det tørrfisk, fleskeskinker, fenalår og tørre huder den oftest angriper. Den kan også leve av brød og finnes ofte på kjøkken i tilknytning til brødsmuler i og rundt kjøkkenbenk og bakom komfyren. Der hvor egnete næringsmidler er lagret, kan den forekomme i store mengder og gjøre alvorlig skade.

Livssyklus og Formering

Fleskeklanneren har en livssyklus som består av egg, larver, forpupping og voksne. Larvene klekkes fra eggene etter et par dager, og larveutviklingen varer fra 2 til 3 måneder avhengig av temperaturen. De store larvene forlater som regel det stedet de har levd og oppsøker et nytt sted hvor de kan forpuppe seg. Hvis de ikke finner et passende hulrom kan de i stedet gnage seg inn i treverk, pappkasser og lignende. På denne måten kan de gjøre en del sekundær skade på lagre og under transport.

Fleskeklanneren overvintrer som voksen og begynner å formere seg på våren. Den legger eggene i nærheten av matkilden, og larvene klekkes etter et par dager. Larvene er aktive og beveger seg rundt på jakt etter mat. De er også i stand til å gnage seg inn i treverk og andre materialer for å finne et passende forpuppingssted. Voksne fleskeklannere kan leve i flere måneder og legge mange egg i løpet av livet sitt.

Skadene og Bekjempelse av Fleskeklanner

Skadeomfang og Effekter

Fleskeklanner er en vanlig skadedyr i norske hjem, og kan forårsake betydelig skade på næringsmidler og varer lagret i huset. De voksne billene kan legge egg i matvarer, tørket fisk, kjøtt og skinn, og larvene kan gnage seg gjennom treverk og tørre huder. De kan også forårsake sekundær skade ved å spre ekskrementer og skape grobunn for andre insekter og skadedyr.

Fleskeklanner kan også forårsake skade på dyrefôr og lagrede varer i lager og tørrfisklager, og kan være et betydelig problem i pelsdyrgårder. De kan også forårsake skade på husholdningsartikler som møbler og tepper.

Forebyggende Tiltak og Sanering

For å forebygge skade fra fleskeklanner, er det viktig å sørge for god hygiene og mekanisk rengjøring av huset. Matvarer bør oppbevares i tette beholdere, og tørket fisk og kjøtt bør oppbevares i fryseren. Det kan også være lurt å inspisere varer før de bringes inn i huset, spesielt hvis de har vært lagret i områder der fleskeklanner kan være til stede.

Hvis man oppdager fleskeklanner i huset, kan man fjerne dem ved å støvsuge eller børste dem bort. Hvis problemet er mer omfattende, kan man kontakte et skadedyrselskap for å få hjelp med bekjempelse. Frysing kan også være en effektiv metode for å drepe både billene og larvene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *